Veelgestelde vragen

Hier vind u de veelgestelde vragen over energielabels. Staat u vraag er niet tussen dan? Neem dan gerust contact op met ons op via het contactformulier of bel ons!

Hebben zonnepanelen invloed op mijn energielabel?

Ja, het hebben van zonnepanelen heeft invloed op uw energielabel.

WAT IS HET VERZORGINGSGEBIED VAN REALLABEL?

Wij werken tot 45 minuten rijden vanaf Arnhem. Dit betekent dat wij in de volgende gemeentes gegarandeerd energielabels leveren. Apeldoorn, Arnhem, Barneveld, Beuningen, Doesburg, Druten, Didam, Duiven, Ede, Lingewaard, Montferland, Nijmegen, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Scherpenzeel, Wageningen, Westervoort, Zutphen en Zevenaar.

Staat uw woonplaats of gemeente er niet tussen, maar wilt u toch persé een energielabel van Reallabel? Neem dan gerust contact met ons op.

Hoe wordt een energielabel berekend?

Het fossiele energielabel-letter wordt bepaald op basis van het fossiele energiegebruik in Kilowattuur per jaar, per vierkante meter gebruikersoppervlak.

In de praktijk betekent dit dat goede isolatie, zonnepanelen en een zuinige CV-ketel of warmtepomp bevorderend zijn voor een goed energielabel.

Tijdens een opname komen wij alle aspecten die van invloed zijn voor uw energielabel opnemen. Dit verwerken wij vervolgens in onze gecertificeerde software die voor ons een uitrekent welk energielabel u krijgt. Een goede samenwerking tussen mens en computer.

Voor meer inhoudelijke vragen kunt u altijd een mail sturen naar nigel@reallabel.nl.

Welk energielabel heeft mijn huis?

Als u wilt weten welk en/of uw huis al een energielabel heeft kunt via het contactformulier een berichtje sturen. Wij kijken dit dan (kosteloos) voor uw na.

Welk energielabel is het beste?

Het beste energielabel voor uw woning is A++++. Dit zijn de NOM (Nul-Op-de-Meter) woningen. Omdat deze woningen geen fossiele energie verbruiken krijgen zij deze mooie titel.

Hoeveel kost een energielabel?

Een energielabel bij Reallabel kost normaal gesproken tussen de €199 en €299. Alleen als u huis groter is dan 175M² gebruikersoppervlakte kan uw energielabel duurder uitvallen.

Waarom is een energielabel voor een appartement goedkoper dan voor een grondgebonden woning?

Uw warmteverliesoppervlakte* bepaalt de tijd die wij kwijt zijn met het bepalen van uw energielabel. Een appartement heeft vaak minder muren die grenzen aan buiten. Omdat dit sneller en eenvoudiger voor ons is, betaalt u minder.
*Oppervlakte waar uw woning aan buiten, garages of andere onverwarmde ruimtes grenst. Denk aan buitenmuren, ramen en een begane grond vloer.

Is een energielabel verplicht?

Sinds 2015 is het verplicht dat uw woning bij verkoop of verhuur een geldig energielabel heeft. Sinds 2021 is niet meer online te regelen. Nu moet er iemand langs komen om uw woning op te nemen. Zonder een geldig energielabel is het tegenwoordig al niet meer mogelijk om uw woning op Funda te zetten.

Kan ik ook een energielabel aanvragen als dit niet verplicht is?

Uiteraard kunt u ook een energielabel aanvragen als dit niet verplicht is. Er zijn verschillende redenen om dit te doen:

  • Inzicht krijgen in de energieverbruik gerelateerde verbeterpunten van uw huis.
  • In sommige gevallen kan een verbeterd energielabel leiden tot een lagere hypotheekrente.
  • Soms stelt de gemeente een energielabel verplicht bij de toekenning van duurzaamheidssubsidies.
Hoelang is mijn energielabel geldig?

Uw energielabel is 10 jaar geldig.

Is het mogelijk om mijn energielabel naderhand aan te passen? Bijvoorbeeld als ik nog energiezuinige maatregelen aan mijn woning heb genomen.

Ja dat is mogelijk, echter wel binnen 12 maanden nadat uw energielabel geregistreerd is én u deze is eerste instantie via Reallabel heeft aangevraagd. Hiervoor berekenen wij een onkostenvergoeding van €65,-. Dit zijn namelijk ook de kosten wij moeten maken voor het opnieuw registreren van uw energielabel.

Is mijn energielabel openbaar?

Uw energielabel-letter is openbaar. Het dossier met de details is alleen door de opdrachtgever in te zien.